Sogno – Fairtrade-märkt

Sogno, som betyder dröm, har en angenäm smak och textur. Bönor från Afrika och Centralamerika har mörkrostats för att ge kaffet dess intensiva smak och fylliga arom. Detta espressokaffe har en hög syra, en väl balanserad bitterhet och en varaktig arom. Robusta-bönorna ger kaffet kropp och jämn färg. Resultatet är ett krämigt kaffe med toner av mörk choklad.

Fakta

Sogno är ett Rättvisemärkt kaffe som mörkrostats i ”slow roast”.* Innehåller noggrant utvalda bönor från Afrika och Centralamerika.

Bönor: mindre andel Arabica, merparten Robusta.

* Sogno rostas långsamt i cirka 15 minuter till skillnad mot industriell rostning som bara tar några få minuter. I den långsamma processen rostas de olika kaffesorterna var för sig. På så sätt får kaffets naturliga smaker och aromer möjlighet att utvecklas.

Rättvisemärkt kaffe

Idag är bara 4,1 procent av allt kaffe som säljs i Sverige Rättvisemärkt. Eftersom kaffebönorna odlas i utvecklingsländer är arbetsförhållandena ofta hårda. Genom Fairtrade-certifiering får odlarna och de anställda bättre tillgång till en internationell marknad, bättre priser och i produktionen tar man hänsyn till mänskliga rättigheter.*

Det innebär att det finns uttryckliga regler för bland annat kemikaliehantering, långsiktiga handelsrelationer, krav på demokratiutveckling, till exempel att varje odlare/medlem ska kunna uttrycka åsikter och vara med i beslutsfattandet inom producentorganisationen, regler kring minimipris, Fairtrade-premier som går till skolbyggen, fonder för mikrokrediter, ekologiskt jordbruk med mera.

*Information från www.fairtrade.se